Vanliga frågor

Kan man montera garageporten själv?

Givetvis kan man montera garageporten själv, men det tar tid och kan vara både komplicerat och riskabelt för någon oerfaren.
Det finns mycket som kan gå fel och därför är det oftast bäst att anlita en erfaren montör.

Vilka garantier lämnar ni på produkter och installation?

Vi lämnar 2 års installationsgaranti, 2 års elektronikgaranti och 5 års garanti på porten (gäller portar för privat användande).

Hur fungerar det med ROT-avdraget?

Om du har utrymme för ROT-avdrag så drar vi av det direkt på vår faktura, under förutsättning att monteringen av garageport hos dig berättigar till avdraget.
I stora drag är du berättigad till avdraget om ditt garage står på din egen tomt (ej samfällighet) samt om byggnaden är 5 år eller äldre.

Garage räknas som Komplementshus, på vilka du får utföra ROT-berättigat arbete i form av ombyggnad, renovering och reparation. Läs mer på SKV.

Mitt garage har lågt i tak, kan jag ändå ha en takskjutport?

Ja, i de allra flesta fall går det jättebra. Det finns ett tillbehör som heter “Fjäderpaket för låg invändig takhöjd” (RES80)

Garageport med motor:
Lägsta mått för ordinarie fjädersats är Hn 24 cm, i annat fall måste RES80 användas.
Lägsta mått RES80 är Hn 14 cm.
Är måttet från karm till innertakets lägsta punkt lägre än Hn 14 cm kan man fortfarande sätta både port och motor om man bygger ner karmen.

Garageport utan motor:
Lägsta mått för ordinarie fjädersats är Hn 19 cm, i annat fall måste RES80 användas.
Lägsta mått RES80 är Hn 9 cm.
Är måttet från karm till innertakets lägsta punkt lägre än Hn 9 cm kan man fortfarande montera en takskjutport om man bygger ner karmen.
Läs mer om måttagning och vad Hn betyder på ta måtten.

Hur öppnar man en motordriven port vid elavbrott?

Befinner man sig i läget att porten inte går upp när man klickar på sin fjärrkontroll så finns det på insidan av garaget en nödurkoppling som man kan använda för att frikoppla porten från motorn. För det mesta är nödurkopplingen kopplad till ett rött rep. Har man ingen annan ingång till garaget än genom själva porten (dvs ingen sidodörr till garaget) så bör/skall man ha en yttre nödurkoppling för att säkerställa att man alltid kan komma in i garaget.
En yttre nödurkoppling fungerar likadant som den inre, med skillnaden att du kommer åt den via en utvändigt installerad låscylinder:
Vrid nyckeln och dra sedan ut tills du får cylindern i handen.
Håll spänn på vajern som cylindern är fäst i, tills porten går att lyfta och manövrera utan ansträngning.

Kan man få en port i vilken färg som helst?

Alla våra paneltyper går att få lackerade i kulörer inom RAL-skalan. Din färghandlare har en färgkarta som du kan titta på. OBS, ej att förväxla med NCS-skalan. NCS och RAL är två olika system, där NCS är mycket mer omfattande. Det finns ingen “översättningstabell” mellan de båda skalorna. Om du har fattat tycke för en viss NCS-kulör, så bestämmer man enklast närmaste RAL-kulör genom att jämföra skalorna bredvid varandra. Färghandlaren igen.

Vilka är standardmått för garageportar?

För oss så finns det inga “standardmått”. Alla garageportar vi beställer är skräddarsydda för just dom förutsättningar våra kunder har hemma hos sig.​ Vi har valt måttbeställning som koncept, eftersom svenska garage byggda under 1960-2000 skiljer sig mycket i mått och konstruktionslösningar från varandra. Istället, för att som andra, anpassa byggnaderna efter porten gör vi tvärtom. Du får en port som är tillverkad för just ditt garage.

När bör jag byta ut min gamla garageport?

Om din garageport inte fungerar eller är trasig kan den vara livsfarlig. Försök inte att reparera den själv, utan kontakta istället en erfaren och utbildad montör för reparation. En annan anledning för att vilja byta sin gamla garageport kan vara att man helt enkelt vill snygga till fastigheten och höja bostadsvärdet, eller för att man vill ha en bättre isolerad port.

Saknar du svaret på din fråga?

Kontakta oss via vårt kontaktformulär
Kontakt
Portfirman.se Logo
Vi hjälper både privatpersoner, samfälligheter/bostadsrättsföreningar samt handel och industri med garageportar/takskjutportar